Dodavanje ćirilice latinice i drugih jezika u Windows 7 i XP.

Na zahtev đaka, pripremio sam dva primera dodavanja ćirilice latinice i drugih jezika u Operativne sisteme Windows 7 i XP.

Kratko uputstvo za Windows 7:
Kroz Start meni pokrenuti Control Panel i pronaći ikonu podešavanja jezika Region and Language.
Zatim izabrati karticu Keyboards and Languages pa opciju change keyboards i kliknemo na opciju  Add… 
ostaje nam da izaberemo jezik Serbian (Cirilic) Serbia, tako što otvorimo plus ispred jezika i još jednom otvorimo plus ispred opcije keyboard i čekiramo opciju Serbian (Cirilic). Nakon toga u opciji Default input lanaguage izaberite jezik koji će se pojavljivati prilikom startovanja računara.

Video uputstvo možete pogledati ovde>>>

Kratko uputstvo za Win XP :
U Windows XP kroz meni Control Panel pronaći opciju Regional and Language options zatim kliknite na karticu Languages pa na opciju Details pa na opcije dodavanja Add…
zatim u opciji Input Language birate jezik koji hoćete. Nakon toga u opciji Default input lanaguageizaberite jezik koji će se pojavljivati prilikom startovanja računara.

Video uputstvo možete pogledati ovde>>>

 

 

Kako sakriti listu prijatelja na FacebookuU današnje vreme gotovo je neverovatno da neko nema svoj profil na Facebooku, naročito kada je reč o mlađoj populaciji.
Zato je vrlo poželjno znate neke osnovne stvari na ovoj popularnoj mreži.
U ovom tekstu ćete saznati…

Kako sakriti listu prijatelja na Facebooku?

 

Sakriti listu prijatelja na Facebooku nije uopšte teško.

1) Prvo što trebate da uradite je da odete na karticu Account/Nalog. Iz padajućeg menija kliknite na Privacy settings/Podešavanje privatnosti.

2) U delu Connecting on Facebook kliknite na View Settings.

3) Sada vam još ostaje da pronađete stavku “See your friend list” i podesite je na “Only me” tako da samo vi možete videti listu prijatelja.

I to je sve, od sada ćete samo vi moći da vidite vašu listu prijatelja.

 

 

Zbog bezbednosti vaše internet veze, bilo bi poželjno zaštitite svoj wireless modem, tako što ćete zabraniti trećim licima da pristupaju vašem internetu bez ovlašćenja. Takođe ćete biti sigurni da vam niko bez vaše dozvole ne ‘krade’ internet, usporavajući vama protok podataka.
Wireless adsl zastita

Kako zaštititi wireless ADSL

 

 1. Proverite da li vam na modemu svetli lampica WLAN

 2. u web browser-u (tu gde kucate internet adrese npr. www.kakopedija.com) ukucate: 192. 168. 1. 1 (nema razmaka iza tačke, sve spojeno) i pritisnete ‘enter’
 3. Izaći će vam prozorčić na kom piše ‘Autentification Required’, sa poljima Username i Password. U oba polja upišite: telekom ili admin, u zavisnosti od provajdera internet usluge
 4. sada sačekajte da vam se otvori podešavanje za modem
 5. sa leve strane imate ‘quick setup’
 6. označite ‘enable wireless’
 7. imenujete svoj modem na ‘Wireless Network (SSID)’
 8. u ‘security’ odaberete ‘password protected (WPA)’
 9. i na kraju u ‘Pre-Shared Key’ ukucate svoju šifru.
 10. nakon podešavanja kliknete na ‘apply’ a zatim i na ‘ok’ da potvrdite sve promene.
 11. modem je zaključan.

Saveti

 

 

 

Svi mi želimo da sačuvamo našu privatnost. Možda vam se već desilo da vam je neko neko ukrao nalog, fejsbuk profil? To mogu da nam urade na više načina, a najjednostavniji način je ako mi sami naše podatke ostavimo upamćene na tuđem kompjuteru.
Da bismo smanjili mogućnost krađe i zloupotrebe naloga, treba obratiti pažnju na to da li su naši podaci već sačuvani u pretraživaču koji smo koristili i ukoliko jesu, izbrisati ih.

brisanje-lozinki

Kako obrisati lozinke iz pretraživača

 

Ukoliko koristite Google Chrome uradite sledeće:

Kada se prvi put ulogujete na neki sajt, browser će vas upitati da li da sačuva lozinku, ukoliko to ne želite ignorišite i nastavite sa prijavljivanjem, a ako pristupate sa svog kompjutera, možete da izaberete Nikad za ovaj sajt/Never for this site. Ukoliko tako postupite, lozinke za izabrani sajt se neće pamtiti.

Ukoliko već imate upamćene lozinke na Google Chrome, sledite korake:

 

 1. Kliknite na dugme za Prilagođavanje i kontrolu Google Chrom-a koje se nalazi u gornjem desnom uglu, odmah ispod crvenog dugmeta za zatvaranje prozora.

 2. Idite na Podešavanja/Settings
 3. Kliknite na Prikaži napredna podešavanja/Show advanced settings…
 4. Skrolujte na dole, naići ćete na odeljak Lozinke i obrasci/Passwords and forms, videćete link Upravljaj sačuvanim lozinkama/Manage saved passwords, na koji kliknete
 5. Dobićete prozor u kojem se nalaze sve sačuvane lozinke. Ukoliko je vaša lozinka sačuvana, nalaziće se baš u ovom prozoru. Ako je sačuvano više lozinki, može da se desi da vašu ne možete da vidite odmah, tada ili skrolujte, ili pretražite lozinku u prozorčetu koje je tome i namenjeno, a nalazi se u gornjem desnom uglu prozora.
 6. Potvrdite brisanje tako što ćete da kliknete na dugme “potvrdi/OK”
 7. Vaše korisničko ime i lozinka su izbrisani!
 8. Izađite iz podešavanja.

 

 

Pozivi za fejsbuk igrice i dodatke mnoge od nas nerviraju. Često se dešava da nam obaveštenja budu prepuna njima. Igrice i dodaci se mogu, kao i prijatelji na fejsbuku, lako blokirati privremeno ili za stalno.
facebook-igrice-blokiranje

Kako blokirati zahteve za igrice na fejsbuku

 

 1. Kada ste se ulogovali na vaš nalog, idite na malu zvezdicu gore desno (dugme koje koristite za odjavljivanje)

 2. Zatim idite na “Podešavanje naloga” (Account Settings) iz padajućeg menija)
 3. Sa leve strane imate opciju “Blokiranje” (Blocking)
 4. Dole ćete videti gde piše “Blokiranje dodataka” (Block apps)
 5. Tu gde piše “Kucaj ime aplikacije…” (Type the name of an app…) krenite da kucate ime aplikacije i njeno ime ce se pojaviti
 6. Sledeće što treba da uradite je da kliknete na njeno ime, i tada je igrica blokirana;
 7. Ako želite da je odblokirate, idite na “Odblokiraj” (Unblock)
 8. Vaša podešavanja su sada sačuvana i nećete dobijati neželjene zahteve od strane prijatelja.
 

 

 

Tako mali uređaj a tako dugo može da nas muči! Šta da radimo? Da li da za svaku sitnicu trčimo u servis računara ili zovemo stručnjake u pomoć? Ma ne, načekaćemo se ako tako radimo. Kada web kamera koju kupimo neće da radi na našem kompjuteru, ne mora da znači da je neispravna. Ovde ćemo navesti neke od mogućih problema i pokušati da se setimo mogućih rešenja. Iskustva korisnika su od velikog značaja pa će i vaše iskustvo, znanje i mišljenje biti korisno u ovoj priči.
web-kamera

Kako instalirati web kameru

 

 1. Nista gore nego kad kupite nešto što je reklamirano do maksimuma, a kod vas neće da radi. Kažu vam instalacija traje 2 minuta, a vi posle provedete mesec dana tražeći razlog zašto ispravan uređaj kod vas ne radi.

 2. Proverite da li imate kameru koja je kompatibilna sa vašim operativnim sistemom. Ponekad na kutiji piše da je podržano više sistema, ali ako se raspitate videćete da taj model kamere radi npr. samo na Windows 7 sistemu. E sad, uz adekvatni drajver proradila bi i na ostalima, ali to nije lako naći, zaista.
 3. Najbolje je ako uz kameru dolazi instalacioni CD sa drajverima i onda izaberite drajvere za vaš operativni sistem. Ukoliko nije bilo CD-a moguće je da je kamera napravljena za “plug and play” što znači da Windows treba da je prepozna sam. I treći slučaj – treba naći i skinuti trajvere sa interneta.
 4. Kako se traži drajver? Potrebno je da znate tačan naziv i proizvođača vaše kamere kao i sve oznake koje idu u nazivu jer se modeli razlikuju i za jedno slovo ili broj, pa često i drajveri. Onda ukucate u pretraživač tačan naziv i vaš operativni sistem i pronadjete link za skidanje. Često ćete dobiti mali softver koji služi za detektovanje i update svih drajvera iako to niste tražili. Ukoliko ne nađete konkretno ono što tražite, nije ni taj programčić za bacanje. Kad ga skinete pretražite preko njega. Preporučuje se da odete direktno na sajt proizvođača i skinete drajver sa njihovih strana.
 5. Šta ako ne znate model svoje kamere? Priključite kabl, restartujete računar i pogledajte da li računar obaveštava – found new hardware. Onda potražite koji novi uređaj se pojavljuje u My Computer – Scanners and Cameras. Ili idite na Control Panel – Computer Management – Device Manager i sa desne strane pod Imaging Devices vidite šta prikazuje. Desnim klikom Properties pa idite na Details i Device ID ili Hardware ID. E sad vam ništa tek nije jasno? Šifra neka? Pise VID i pa sto nekih brojeva? To je šifra proizvođača kamere i kad nigde ne piše koji je model to će vam pomoći pri pretraživanju i pronalaženju adekvatnog drajvera.
 6. Pre nego što instalirate drajver odstranite kameru i eventualno obrišite sve neuspele instalacije za kameru koje ste imali ranije. Nikad na – delete! Uvek na – uninstall!
 7. Zatim instalirajte odgovarajući drajver za kameru pa restartujete računar. Onda prikačite sam uređaj, kamericu i restartujete računar ponovo. Ako j drajver odgovarajući kada pokrenete program kamere ili neki video chat videćete sebe u malom crnom ekranu.
 8. Većini je zgodno da mikrofon i kamera budu integrisani. Ako je takva kamera može doći do problema sa jednom od performansi, ili sa tonom ili sa slikom. Ako ste sigurni da uređaj nema fizička oštećenja, a to se proveri tako što se kamera proba na drugom računaru, onda znajte da možda nešto od sledećeg nije dobro:
  • drajveri i kodeci za zvučnu ili grafičku karticu
  • audio i video podešavanja na chat aplikaciji
  • podešavanja u Windowsu
 9. Sa drajverima za zvučnu ili grafičku karticu ne možemo pomoći a da prethodno ne znamo njihove karakteristike. Ovom prilikom setili smo se jednog mogućeg problema u podešavanju Windows-a za zvuk kamere, a uskoro će biti reči o chat aplikaciji Skype.
 10. Ako ste sve instalirali po uputstvu, kamere ispravna, ima sliku a nema ton, mislite da su i podešavanja u chat aplikaciji dobra, pogledajte Control Panel i Device Manager ponovo. Da li vidite negde crveni krstić ili žuti upitnik? Crveni krstić znači da vam je uređaj onemogućen, a žuti da je neki konflikt u pitanju, nešto ne odgovara ili nedostaju drajveri.
 11. Ako je sve čisto i u Device Manageru i vaš kompjter inače ima zvuk, ali kamera nema, proverite sledeće u Windowsu:
 12. Imate onu malu sivu ikonicu sa zvučnikom. Kad tu uđete u Properties i pregledate sve opcije i Advanced. Ako nigde ne prikazuje mikrofon već samo zvučnike ili ako je opcija za mikrofon zaključana, probajte da instalirate drajvere za zvučnu ponovo.
 13. Kada se pojavi zvučnik sa svojim podešavanjima, a kamera i dalje nema zvuk idite na Control Panel. Izaberite Speech. Idite na Audio Input. On ne treba da bude prazan. Obeležite – Use this audio output device, kliknite O.K. restartujte računar i to bi trebalo da bude kraj problemu.

 

 

Ukoliko radite na računaru verovatno će vam ponekad biti potrebno da napravite screenshot (kopiju trenutnog izgleda ekrana) kako biste je poslali nekome ili iskoristili za neki posao. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da napravite screenshot u Windows XP operativnom sistemu.

Uputstvo

 

 1. Prvo što treba da uradite jeste da pronađete dugme na tastaturi koje omogućava pravljenje screenshot-a. Ovo dugme se najčešće nalazi u prvom redu na tastaturi u poslednjoj grupi dugmića sa desne strane. Najćešće na njemu piše: PrintScreen ili PrtSrcn.

 2. Pritisnite dugme za screenshot u momentu kada želite da napravite kopiju trenutnog izgleda vašeg ekrana.
 3. Otvorite program Microsoft Paint ili Microsoft Word. Microsoft Paint možete naći ako kliknete na Start > All Programs > Accessories > Paint. Kada se program otvori jednom kliknite na beli deo u okviru programa koji vidite na ekranu.
 4. Kliknite na Edit u meniju programa, a zatim na Paste ili samo pritisnite i držite dugme Ctrl na tastaturi i u isto vreme dugme V.U okviru programa će vam se pojaviti slika kopije ekrana koju ste napravili. Sliku možete menjati, rotirati ili pisati i crtati po njoj.
 5. Kliknite na File > Save as. U okviru prozora koji se pojavi promenite opciju Save As Type u PNG ili JPG ekstenziju. Zatim upišite ime koje biste hteli da dodelite slici. Izaberite mesto gde želite da sačuvate sliku, kao npr.Desktop, i kliknite na Save
 6. Ukoliko želite da pošaljete sliku nekome putem email poruke, jednostavno je dodajte kao attachment u okviru poruke.

Saveti

 

Upozorenja

 Prebacili ste se na Timeline i zažalili? Evo trika, kojim možete vratiti stari Fejs!

20. mart 2012.2 komentara

 

 

Ukoliko zaista žalite što ste se odlučili na taj potez, postoji jedan dobar trik, kojim možete donekle ublažiti posledice prebacivanja.

 

 

Iako je svojevremeno najavljivan kao najneverojatnija stvar koju smo ikada videli, Fejsbukov Timeline doživeo je podeljene reakcije. I dok su jedni pozdravili novi, pregledniji dizajn, drugi su potvrdili da im je dosadašnji izgled profila sasvim adekvatan.

Bilo kako bilo, kao što ste i sami verovatno već shvatili, jednom kad se prebacite na novi izgled, ne postoji mogućnost da vratite stari dizajn nazad. Ipak, ukoliko zaista žalite što ste se odlučili na taj potez, postoji jedan interesantan trik kojim možete donekle ublažiti posledice prebacivanja.

Sve što vam treba je Gugl Chrome pregledač i minut vremena.

Ekstenzija koju vam treba zove se Timeline Remove, a možete je skinuti na ovom LINKU.

Upozoravamo još jednom, za korišćenje ove ekstenzije morate imati instaliran  Chrome. Sve što treba da uradite je da skinete ekstenziju, koja će se automatski instalirati.

Jednom kad je uspešno instalirate, spojite se na Facebook i uživajte u novom-starom izgledu tuđih, ali i svog profila.

Ipak, imajte na umu da se ovde radi samo o prividu (iako vrlo dobro napravljenom), tako da će ova ekstenzija izgled promeniti samo iz vaše perspektive, dok će drugi ljudi i dalje normalno videti vaš Timeline.

Budući da ne postoji način da potpuno vratite stari izgled, ovo je trenutno sasvim zadovoljavajuća alternativa. Pozivamo vas da i sami probate.

 


Microsoft Office у настави- практични савети: Игра асоцијација у Microsoft PowerPoint-у

Увођење елемената игре у наставу је добро за мотивацију ученика, а може послужити и као алат наставнику за дијагностичку и формативну процену знања својих ученика у току часа. Практично упутство за израду игре асоцијација у Microsoft PowerPoint-у (верзије 2010 и 2007) направила је наставник Светлана Радловачки, и можете га преузети са ове везе (0.8МB, DOCX).

Уколико и Ви желите да са колегама поделите слична знања и искуства, примењива у настави, пишите нам на адресу електронске поште pilbil@microsoft.com!

ЈЕДАН САЈТ ЗА СВЕ-НЕ ТРАЖИТЕ ДАЉЕ